Stijgende lijn, ook in 2018

Het jaar 2017 was ook nog steeds een enorm goed jaar voor de huizenmarkt. De vraag is dan ook wat er dit jaar gaat gebeuren. Blijven de huizenprijzen stijgen, wat doet de hypotheekrente en zo zijn  er natuurlijk nog veel meer vragen die gesteld kunnen worden. Er is nog steeds een groot vertrouwen in de huizenmarkt en men verwacht dat dit ook in 2018 nog aan zal houden, wat de huizenmarkt alleen maar ten goede zal komen.

Huizenprijzen blijven stijgen

Sinds 2013 zijn de huizenprijzen al aan het stijgen. Ook wordt er verwacht, dat zelfs in 2018 het stijgen van de huizenprijzen nog even door blijft gaan. Banken hebben hier al voorspellingen voor gedaan. Zo verwachten onder andere de ING en de ABN AMRO dat de huizenprijzen dit jaar op met 6 procent zullen stijgen. De Rabobank verwacht zelfs nog een stijging van 7 procent. De stijging is dan misschien minder hoog dan eerdere jaren, maar toch zet de prijzenstijging nog steeds door. Het grote voordeel van de stijgende huizenprijzen is dat mensen ook een stuk optimistischer worden. Dit doet natuurlijk ook de economie goed. Daarnaast is het voor starters wel lastiger om nu een huis te kunnen kopen. Starters hebben nog niet altijd de mogelijkheid om al flink te kunnen sparen, om zo aan alle eisen te kunnen voldoen.

Hypotheekrente

Ook de hypotheekrente houdt de gemoederen flink bezig. De hypotheekrente is namelijk  extreem laag op dit moment en dit is voor velen dan ook doorslaggevend bij hem kopen van een huis. Het is nog steeds niet bekend wat de hypotheekrente gaat doen, dus men wil hier nu nog van profiteren. Natuurlijk zijn er wel analyses gemaakt, maar dit geeft natuurlijk nog geen zekerheid. De Rabobank verwacht dan ook dat de hypotheekrente gelijk zal blijven, terwijl de ING en de ABN AMRO verwachten dat de hypotheekrente licht zal gaan stijgen. Dit zou dus betekenen dat het ook in 2018 nog steeds enorm interessant blijft om een huis te kopen. Wel zal dit natuurlijk voor meer krapte in de huizenmarkt gaan zorgen. Veel mensen willen graag een nieuw huis kopen, maar het aanbod wordt minder. Ook is er veel vraag naar nieuwbouw, maar ook hier is de vraag groter dan het aanbod.