5 tips voor de grote voorjaarsschoonmaak

5 tips voor de grote voorjaarsschoonmaak

Het is weer tijd voor de grote voorjaarsschoonmaak, deze vindt plaats aan het begin van de lente en vandaar ook de bijpassende naam. Met de voorjaarsschoonmaak wordt de winterperiode afgesloten en de lente kan dan echt beginnen. Om rond deze tijd van het jaar je huis helemaal spik en span te maken zorgt voor een mentale boost. Zo kom je fris en fruitig de lente in en geeft dit je vaak een heerlijk gevoel. Met de voorjaarsschoonmaak wordt het hele huis grondig schoongemaakt en opgeruimd. Hieronder vind je een aantal tips waardoor de voorjaarsschoonmaak een stuk makkelijker en sneller gaat. Zo kun je snel ruimte maken voor nieuwe ideeën, inspiratie en energie!

Tip nr. 1: Een schema maken

Om alles duidelijk op een rijtje te zetten en om zo niks te vergeten is een schema erg handig. Dit kun je opschrijven of gewoon in je hoofd hebben, als je maar een schema hebt. Zo is het verstandig om van boven naar beneden te werken om niks te vergeten. Op internet kun je ook verschillende schema’s vinden, hier kun je dan eenvoudig op afvinken wat je hebt gedaan. Je kunt het ook verdelen over meerdere dagen en zo vergeet je niet wat je de vorige dag precies hebt gedaan.

Tip nr. 2: Ruimte voor ruimte

Het is een stuk overzichtelijker als je per ruimte werkt. Zodra je een ruimte af hebt kun je verder gaan met de volgende ruimte. Ook, zoals eerder al genoemd, is het handig om van boven naar beneden te werken. Dus eerst boven alle ruimtes en zo naar beneden toewerken.

Tip nr. 3: Berg je winterkleding op

De kledingkast, in de winter ligt deze vaak vol met dikke truien en andere lekkere warme kleren. Deze zal je de komende tijd niet echt meer nodig hebben en kun je ze dus om gaan wisselen voor wat luchtigere kleding. Maak plaats voor T-shirtjes, hemdjes, korte broeken en jurkjes. Dit is ook het perfecte moment om je kleding eens uit te zoeken, te kijken wat weg kan en wat je wil houden. Daarnaast is het ook een tip om kleding die lang niet gewassen is even in de wasmachine te doen om de hele kast weer lekker fris te maken.

Tip nr. 4: Haal de meubels van hun plaats

Met een normale schoonmaakbeurt kom je vaak niet onder de bank en onder de kast zal je ook niet gemakkelijk komen. Met de voorjaarsschoonmaak kun je hier mooi de tijd voor nemen om eens goed op plekken schoon te maken waar het daglicht normaal nooit komt.

Tip nr. 5: Doe spullen weg die weg kunnen

Kijk per ruimte of er spullen zijn die kapot zijn of weg kunnen. Als je dit aan het begin doet, wordt het schoonmaken ook overzichtelijker. Zo kun je kleren wegdoen, spullen die je niet meer gebruikt, schoenen etc. Maar ook de keuken is een plek waar veel spullen vaak weg kunnen worden gegooid. Zo kun je spullen die over de datum zijn weggooien, dit zorgt voor meer ruimte en worden keukenkastjes ook overzichtelijker. Dit geldt ook voor de voorraadkast of voorraadkelder, kijk goed naar wat weg kan en gooi dit ook echt weg.